Friday, April 10, 2009

Campurtangan Iran di Iraq

09/04/2009


Oleh Lord Corbett

Lord Corbett of Castle Vale chairs the British Parliamentary Committee for Iran Freedom. He is a former chairman of the House of Commons Home Affairs Select Committee.

Britain bukan satu-satunya negara yang memikirkan masa depan Irak yang mana sekarang pasukan kami secara resmi mengakhiri tanggung jawab untuk Basra akhir bulan lalu. Sebaliknya, orang-orang Syiah Iran sedang sibuk bekerja bergerak untuk langkah seterusnya. Teheran telah lama menjadi punca utama kesulitan di negara ini, penggunaan bom pinggir jalan dengan harapan pasukan bersekutu mengalami bencana dan malapetaka yang akan menyebabkan tentera asing lebih cepat mengundurkan diri.

Tetapi Iran telah mengalami kemunduran yang besar. Pada piliharaya kawasan bulan Januari, senarai calon yang bersekutu dengan mereka gagal untuk memenangi sebarang kerusi kawasan itu, malahan di selatan pun yang mana dipercayai paling ramai jumlah penyokong Syiah.

Ini adalah sebagian disebabkan kejayaan Perdana Menteri Nuri al-Maliki mengekang kumpulan militia dan kerana keputusan yang dibuat oleh pemimpin Sunni untuk mengakhiri boikot pilihanraya. (pilihanraya 2005 telah diboikot secara besar-besaran oleh kumpulan Sunni yang merasakan sebarang undi semasa penjajah berkuasa adalah tidak sah.)


Kesukaran kerana dibayangi permusuhan lama, Sunni dan bahkan beberapa nasionalis sekular parti-parti demokratik telah disingkirkan bersama-sama, dengan tiba-tiba membantu kumpulan pembangkang utama Iran, People's Mojahedin Organisation of Iran (PMOI) yang berpangkalan di Camp Ashraf , wilayah Diyala selama lebih dari dua dekad.


Memiliki pengalaman pertama dari paksaan fundamentalis mengawal negara mereka, anggota PMOI telah bekerja keras selama sejak penjajahan 2003 untuk meyakinkan rakyat Iraq bahawa mereka bukan musuh utama Amerika Serikat atau sekutunya, tetapi ialah pemerintah fundamentalis teokrasi Iran.

Setelah kerugian buruk dalam pilihanraya Januari, Pemimpin Agung Iran Ali Khamenei sedang mencuba untuk menghapuskan PMOI sebelum pemilihan parlimen Irak pada bulan Disember bagi menajamkan lakaran politik kerajaan Irak.

Pada akhir Februari, Khamenei memberitahu Presiden Irak Jalal Talabani dalam lawatannya ke Teheran: "Perjanjian dua belah pihak mengenai pengusiran PMOI dari Iraq harus dilaksanakan". Ini merupakan tahap untuk mengatur pro-Iran di Iraq unsur pemerintah untuk meningkatkan tekanan terhadap warga Camp Ashraf dan cubaan untuk mengusir mereka.

Pensihat Iraq National Security Mowaffaq al-Rubaie dalam bulan Mac mengatakan : "individu-individu ini telah di-brainwashed, dan kita harus membebaskan mereka dari racun ini. Apabila kita melaksanakan proses pembuangan toksid ini, jika andaian ini benar, tindakan ini akan menjadi kesakitan pertama. Tidak ada cara lain selain dari memulakan tindakan yang menyakitkan ini."

Bulan terakhir al-Rubaie telah memerintahkan pasukan Irak, yang mengambil alih tanggung jawab untuk melindungi Ashraf dari Amerika pada awal tahun, untuk menghalang pemindahan peralatan termasuk ubat-ubatan dan bahan bakar menjadi Ashraf. Selama tiga bulan, saudara dari anggota PMOI, dokter Irak dan wartawan asing telah dinafikan untuk melakukan akses ke perkhemahan. Tampaknya seolah-olah, di bawah tekanan Iran, yang Iraqis Guantanamo yang membuat mereka sendiri. Ini, tentu tidak bisa menjadi warisan yang kita tinggalkan di belakang seperti yang kita keluar dari Irak.

Sejak tahun 2004, pasukan bersekutu telah memperakui Ashraf semua penduduk Ashraf sebagai kawasan 'Orang yang dilindungi’ di bawah Konvensyen Geneva Keempat. Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa mengatakan bahawa kawasan itu dilindungi oleh Prinsip Non-Refoulement di bawah undang-undang antarabangsa yang melarang Baghdad menyerahkan kembali.

Jika al-Rubaie dibenarkan untuk melaksanakan rencana itu di Inggris akan ada yang menyalahkan ke bahu untuk duduk kembali sebagai sebuah tragedi kemanusiaan terjadi. Pengusiran akan menghapuskan salah satu kumpulan yang merupakan penghalang kuat untuk meluasnya fundamentalisme mullah untuk permulaan lahir demokrasi ini, yang memungkinkan Iran membalikkan beberapa kemajuan yang telah dibuat.

Pemimpin Sunni Iraq seperti Saleh Mutlaq yang mengetuai National Dialogue Front di Parlemen Irak serta malahan beberapa pemimpin Shiah yang berkuasa seperti Ayatollah Ayad Jamaleddin yang merupakan ketua Komite Luar Negeri di Parlemen Irak telah menyarankan agar pasukan AS mengambil semula tanggung jawab melindungi Ashraf akan meringankan beberapa tekanan dari Teheran terhadap pemerintah Irak bagi menindas kumpulan itu.

Sebagai rakan utama kepada pasukan bersekutu yang berperang di Irak, British mempunyai tugas untuk mengemukakan proposal ini kepada pentadbiran Obama. Mr Gordon Brown boleh menggunakan ' hubungan istimewa Britain' untuk mendapatkan perhatian Presiden Obama.

http://www.aawsat.com/english/news.asp?section=2&id=16339

No comments:

Post a Comment